Jonizowana woda alkaliczna

Wolne rodniki wytwarzane są w naszym organizmie w przebiegu procesów metabolicznych, mogą również pochodzić ze źródeł zewnętrznych. Są cząsteczkami zawierającymi nieparzystą liczbę elektronów, które dążą do przywrócenia stanu prawidłowego poprzez uzupełnienie elektronów z komórek otaczających tkanek, doprowadzając do ich uszkodzenia. Nasz organizm wykorzystuje część wolnych rodników, np. do niszczenia mikroorganizmów dostający się na jego teren. Pozostałe wolne rodniki, na powstanie których ma wpływ palenie papierosów, nadmierna aktywność fizyczna, stres, przewlekłe stany zapalne, spożywanie żywności konserwowanej chemicznie oraz picie wody chlorowanej, są powodem wielu chorób: raka, cukrzycy, chorób sercowo-naczyniowych. Możemy uniknąć tych chorób czy dolegliwości prowadząc zdrowy styl życia i wprowadzając do diety antyoksydanty.

Doskonałym antyoksydantem jest jonizowana woda alkaliczna. W jej molekułach dominuje ujemny ładunek, dzięki czemu świetnie sprawdza się w wiązaniu i neutralizacji wolnych rodników. Potencjał ORP określa stopień zdolności oddawania i przyjmowania elektronów, określa zatem nasycenie wolnymi elektronami. Najkorzystniejszy wpływ na organizm ma wysoka wartość ujemnego potencjału, ponieważ oznacza ona obecność aktywnego wodoru. Potencjał redukcyjny wody jonizowanej wynosi -250 do -850mV. Pod tym względem przewyższa ona nawet świeżo wyciskane soku. Przy potencjalne ORP -400 do -850mV i większym uznaje się ją za uzdrawiającą. Jets to spowodowane tym, że zawarty w niej tlen wiąże wyłącznie jeden wodór – tym samym jeden ładunek ujemny pozostaje wolny. Pozwala to na wiązanie wolnych rodników w organizmie i sprawia, że zdolność ich reakcji zostaje spowolniona lub całkowicie wyeliminowana.

Niszczący proces degradacji zostaje zatrzymany, a substancje chemiczne w znacznie mniejszym stopniu oddziałują na organizm.