Choroby układu trawienia, wrzody, zgaga



Warunkiem prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu jest zachowanie równowagi kwasowo - zasadowej. Jeżeli organizm jest zakwaszony wysyła sygnały ostrzegawcze. Wtedy miewamy zgagę, niestrawność, migrenowe bóle głowy, odczuwamy smak goryczy lub kwasu w ustach.

Wiele osób cierpi na problemy ze strony układu pokarmowego, zgagę, wrzody, zaparcia. Są one wynikiem złej diety, bogatej w produkty kwasowe, cukry, węglowodany. Po przetrawieniu tych pokarmów, organizm zamiast wydalać produkty przemiany materii, gromadzi je w naszych tkankach. Główną przyczyną tego typu przypadłości jest zbyt wysoka kwasowość organizmu, w wyniku której zwiększa się produkcja kwasów w żołądku.

Powoduje to uczucie zgagi, powstanie wrzodów przełyku lub żołądka, zaparcia i wzdęcia. Często sięgamy po środki farmakologiczne, aby przyspieszyć przemianę materii. Jednak są to tylko środki doraźne, które leczą jedynie skutki, a przyczyny problemu są nienaruszone. Najlepszym rozwiązaniem w walce z nadmiernym zakwaszeniem jest dostarczenie organizmowi substancji alkalicznych.

Spożywanie większej ilości produktów zasadowych, a przde wszystkim wody jonizowanej o wysokim PH sprawi, że organizm zacznie szybko wydalać kwasy i toksyny. A to przyczyni się do zakończenia problemów z zaparciami, niestrawnościa, zgagą i wrzodami.